© Ton Broedersz 2017
Keukenpraatje
Blog Recepten index
Made bij The Bridge

Gepekelde kip:

Als je tegen iemand zegt dat je een kip of iets anders gaat pekelen dan kijken ze vaak vies met de opmerking; dat zal wel heel erg zout zijn. Dat is dus niet zo, maar kan wel, het is afhankelijk van hoe lang je het laat badderen in een pekelbad, dat bepaalt namelijk de smaak maar ook de malsheid, vlees of vis is duidelijk malser na het dobberen in een pekelbad. En hoe lang moet het dan in een pekelbad? Dat is afhankelijk van de grote van het stuk vlees natuurlijk. Een varkenshaas heeft gemiddeld zo’n 4,5 uur nodig, als ze dun zijn 4 uur, een kippepoot 4,5 uur en een kippebout ruim 5 uur. Een kip van een kilo zal zo’n 7 uur nodig hebben en een kip van anderhalve kilo of meer toch wel een 8 uur, maar ik doe hem volgende keer toch wat langer dat kan wel. Het is ook een kwestie van uit proberen nooit te lang proberen natuurlijk maar liever tekort en dan erachter komen dat het wat langer moet en kan. De pekelmarinade maak ik een dag van te voren, dan is hij lekker afgekoeld de dag erna en dan de kip of wat je ook wil pekelen erin, zolang als je nodig acht. Daarna uit het pekelbad, goed koud afspoelen en afdrogen en een uur in de koelkast verder laten drogen, dus niet afdekken. En dan de gril in of in de oven garen. Je kan nog een opengesneden citroen in het achterste van het kippetje doen dat is best lekker. De oven voorverwarmen op 220 graden celsius, na ongeveer een kwartier of twintig minuten de temperatuur terug brengen naar 180. Het makkelijkste is om er een termometer in te prikken liefst met een alarm zodat je er niet naar om hoef te kijken, het zal zo ongeveer een uur tot 5 kwartier duren voordat een hele kip klaar is een grote kip langer natuurlijk. Een kippebout zal toch ook zo’n 40 minuten nodig hebben om lekker gaar te worden. Na het garen wel eerst laten rusten, gewoon een minuut of tien laten rusten, dan loopt het niet leeg, door het rusten gaat de spanning van de cellen af en verdeeld het vocht zich weer en als je dan gaat snijden in het vlees loopt het dus niet leeg heb je geen waterbad op je bord. Probeer het eens en kom erachter dat een gepekeld kipje mals en gruwelijk lekker is. Als je pekelzout (colorozo zout) kan krijgen (vraag bij de slager, het kost niet zoveel) dan houdt je product ook nog eens een mooie kleur, maar het kan ook rustig met gewoon zout. 3 liter water 170 gram zout 100 suiker 2 citroenen aan plakken gesneden eetlepel zwarte peperkorrels theelepel tijm (gedroogd) theelepel rozemarijn (gedroogd) 5 knoflooktenen (hoef je niet schoon te maken, alleen doormidden snijden) 3 laurier blaadjes Water koken en afzetten dan alles erin en op laten lossen. En af laten koelen. Voordat ik de kip of wat ik dan ook wil pekelen erin doe zeef ik de pekelmarinade, maar dat hoeft natuurlijk niet.