ADRES
Adresregel 1
Stad /CityCounty/State
CONTACT
e: yourname@yourdomain
f: 01234 000001
Tapas
ROPA VIEJA
750 gram hamlappen (of restjes gaar vlees)
halve liter bouillon (van blokje)
500 gram kikkererwten, één nacht geweld (of blik)
olijfolie
2 uien, gesnipperd
100 gram bacon, in reepjes
2 a 3 tenen knoflook, fijngehakt
1 rode paprika, in reepjes
1 groene paprika, in reepjes
1 blik gepelde tomaten
1 glas witte wijn
1 laurierblad
2 takjes verse tijm
zeezout en versgemalen peper
Snij vlees in blokken, bestrooi met peper en zout en schroei dicht in hete olie. Voeg
bouillon toe, tot het vlees onder staat. Laat voor driekwart gaar sudderen (ca 30
min), doe dan de kikkererwten erbij en laat weer aan de kook komen. Draai het vuur
heel laag en laat nog eens 30 min sudderen.
Stap 2 Bak in een grote braadpan in hete olijfolie de uien glazig. Voeg bacon en
knoflook toe. Doe, zodra de bacon bruin kleurt, de paprikareepjes erbij. Bak even
goed door. Voeg tomaten, wijn, laurier en tijm toe. Doe dan het vlees en de kik-
kererwten erbij. Laat nog 15 min sudderen. Breng op smaak met zout en
versgemalen peper. Lekker met gekookte aardappels.
Maak je de ropa vieja met restjes gaar vlees, kook dan bij stap 1 alleen de
kikkererwten gaar in bouillon. Of gebruik een blikje, en begin bij stap 2.
Pintxo
Pincho of pintxo (Baskisch) betekent prikker, maar het begrip staat voor het hele
hapje dat eraan gespiest zit.
Ze worden ook wel banderilla's genoemd, naar de kleurige pijlen die stierenvechters
gebruiken.
4 kleine eieren, hardgekookt
2 el mayonaise
4 langwerpige plakken serranoham
4 tl gemarineerde tonijn
ronde stukjes geroosterd brood
4 cocktailprikkers
1 el verse peterselie, fijn-gehakt
zeezout
Gemarineerde tonijn maak je een dag van tevoren als volgt. Laat een blikje lichte
tonijn (200 gram) uitlekken. Trek de vis in kleine stukjes en meng met l el
wittewijnazijn. Laat minimaal een dag trekken (lekker op toast of door een salade).
Pel de eieren, snij onder en boven kapjes eraf. Wikkel in lange reep serranoham.
Prik schuin naar beneden vast op stukje brood. Vul de bovenkant op met may-
onaise, leg er een flinke theelepel gemarineerde tonijn op. Bestrooi met gehakte
peterselie en zeezout.
MIGAS DEL PASTOR
250 gram oud boerenbrood
8 el olijfolie
150 gram gerookt spek, in blokjes
150 gram chorizo, in blokjes
2 tenen knoflook, fijn-gehakt
zout
Snij het brood in blokjes en laat een dag drogen. Dit proces kun je versnellen door
de broodblokjes een uur in een lauwwarme oven (100 graden) te leggen, met de
deur op een kier. Verhit in een brede koekenpan de olijfolie. Bak spek, worst en
knoflook ca 4 min. Voeg blokjes brood toe en laat die nog eens 4 min meebakken tot
ze mooi goudbruin zijn. Schep uit de pan, bestrooi met zout en serveer in kleine
schaaltjes.