© Ton Broedersz 2013
De manier waarop het lichaam reageert
op bepaalde voedingsstoffen, noemen we
het metabolisme. Die reactie is bij lang
niet alle soorten voedsel hetzelfde is.
In normale omstandigheden komen er
koolhydraten het lichaam binnen, dan
worden die omgezet naar glucose en
wordt een hoeveelheid insuline
geproduceerd die net voldoende is om de
glucose naar de cellen te transporteren.
In een dergelijk geval doen zich geen
problemen voor de geproduceerde
insuline wordt immers netjes gebruikt
waarvoor het dient.
Problemen ontstaan bij een verstoord
metabolisme. In de meeste gevallen zal
dezelfde hoeveelheid voedsel daarbij
zorgen voor een overproductie aan
insuline. Een overschot, dat rechtstreeks
wordt opgeslagen als lichaamsvet!
We hebben hier te maken met een
geleidelijk proces waar je niks van merkt
tot het niveau bereikt is waarvan de
gevolgen wel degelijk te merken (en te
zien!) zijn… namelijk: overgewicht.
Koolhydraten vormen een grote,
complexe groep energiebronnen. Ze
komen in de meest uiteenlopende soorten
etenswaren voor. Fruit, groenten en
granen bevatten koolhydraten. Maar ze
zitten ook in zetmeelhoudende producten.
Niet alle koolhydraten gedragen zich
hetzelfde.
Er zijn verschillende groepen
koolhydraten, die zich allemaal anders
gedragen als ze in het lichaam komen.
Op het moment dat u weet welke
koolhydraten welke invloed hebben op
uw suikerspiegel, is het mogelijk om het
Ketosis Plan in uw dagelijks leven in te
voegen. Niet als een ‘crashdieet’ met
jojo-effecten, maar als een gezonde
levenswijze.
Traag
Het metabolisme (de stofwisseling) is het
proces van aanvoer van bouwstoffen en
afvoer van afvalstoffen met het
produceren van energie als doel.
Sommige mensen hebben een lichaam
dat vergelijkbaar is met een
slechtwerkend fabriek. Er komen
grondstoffen toe (voedsel), maar er wordt
te weinig gewerkt en verwerkt. De
grondstoffen worden opgeslagen in het
fabriek (als vet), maar de fabriek
produceert niet veel energie.
Bij mensen met een snel metabolisme
slaagt het lichaam er in de aangevoerde
grondstoffen vlot te verwerken en energie
vrij te geven om te presteren. Er wordt
weinig tot niets opgeslagen in het fabriek.
Kenmerken
Gewicht neemt gestaag toe
gedurende jaren.
Gewicht zit verdeeld over hele
lichaam.
Gezapig type (rustig van aard).
Weinig actieve levensstijl.
Snel gevoel van (te) warm hebben.
Huidproblemen (vette huid of haren,
pukkels).
Voorkeur voor zoet, pasta, fastfood.
Eet in grote hoeveelheden, niet
noodzakelijk vaak.
Wat je metabolisme verhoogt en dus
kan helpen verbranden tijdens het
sporten is caffeïne zoals in een kop
koffie of zwarte thee. Vermijd
pepdrankjes!
Zes kleine maaltijden is beter dan 3
grote maaltijden