© Ton Broedersz 2013 De manier waarop het lichaam reageert op bepaalde voedingsstoffen, noemen we het metabolisme. Die reactie is bij lang niet alle soorten voedsel hetzelfde is. In normale omstandigheden komen er koolhydraten het lichaam binnen, dan worden die omgezet naar glucose en wordt een hoeveelheid insuline geproduceerd die net voldoende is om de glucose naar de cellen te transporteren. In een dergelijk geval doen zich geen problemen voor de geproduceerde insuline wordt immers netjes gebruikt waarvoor het dient. Problemen ontstaan bij een verstoord metabolisme. In de meeste gevallen zal dezelfde hoeveelheid voedsel daarbij zorgen voor een overproductie aan insuline. Een overschot, dat rechtstreeks wordt opgeslagen als lichaamsvet! We hebben hier te maken met een geleidelijk proces waar je niks van merkt tot het niveau bereikt is waarvan de gevolgen wel degelijk te merken (en te zien!) zijn… namelijk: overgewicht. Koolhydraten vormen een grote, complexe groep energiebronnen. Ze komen in de meest uiteenlopende soorten etenswaren voor. Fruit, groenten en granen bevatten koolhydraten. Maar ze zitten ook in zetmeelhoudende producten. Niet alle koolhydraten gedragen zich hetzelfde. Er zijn verschillende groepen koolhydraten, die zich allemaal anders gedragen als ze in het lichaam komen. Op het moment dat u weet welke koolhydraten welke invloed hebben op uw suikerspiegel, is het mogelijk om het Ketosis Plan in uw dagelijks leven in te voegen. Niet als een ‘crashdieet’ met jojo-effecten, maar als een gezonde levenswijze. Traag Het metabolisme (de stofwisseling) is het proces van aanvoer van bouwstoffen en afvoer van afvalstoffen met het produceren van energie als doel. Sommige mensen hebben een lichaam dat vergelijkbaar is met een slechtwerkend fabriek. Er komen grondstoffen toe (voedsel), maar er wordt te weinig gewerkt en verwerkt. De grondstoffen worden opgeslagen in het fabriek (als vet), maar de fabriek produceert niet veel energie. Bij mensen met een snel metabolisme slaagt het lichaam er in de aangevoerde grondstoffen vlot te verwerken en energie vrij te geven om te presteren. Er wordt weinig tot niets opgeslagen in het fabriek. Kenmerken Gewicht neemt gestaag toe gedurende jaren. Gewicht zit verdeeld over hele lichaam. Gezapig type (rustig van aard). Weinig actieve levensstijl. Snel gevoel van (te) warm hebben. Huidproblemen (vette huid of haren, pukkels). Voorkeur voor zoet, pasta, fastfood. Eet in grote hoeveelheden, niet noodzakelijk vaak. Wat je metabolisme verhoogt en dus kan helpen verbranden tijdens het sporten is caffeïne zoals in een kop koffie of zwarte thee. Vermijd pepdrankjes! Zes kleine maaltijden is beter dan 3 grote maaltijden